Blogit

Hyvä yritys! – Urheilua ja yrittäjyyttä

Urheilusta tuttuna sanontana on perinteinen ”hyvä yritys” -fraasi, joka yleensä kertoo enemmän epäonnistumisesta kuin itse onnistumisesta. Yrittäjänä olenkin jatkuvasti pohtinut, mitä tai minkälainen on oikeasti hyvä yritys. Vaatiiko hyväksi yritykseksi itseään kutsuva yrittäjä miljoonien liikevaihdon vai voisiko hyvää yrittäjyyttä mitata muillakin keinoin?

Monesti menestyvään yritykseen liitetään monimutkainen toimintasuunnitelma, tarkka budjetointi sekä suuret investoinnit. Ja kun päälle lämätään vielä henkilöstön hallinnointi sekä toimitilakulut kaikkien maksettavien verojen päälle, moni pienempää yritystä suunnitteleva pelaa suosiolla itsensä ulos. Omaa yrittäjyyttäni on tullut kuluneeksi nyt virallisesti aikalailla 1,5 vuotta, joka pitää sisällään yhden kokonaisen tilikauden tilinpäätöksineen. Kuten aikaisemmin olenkin maininnut, oma yrittäjyyteni rakentui hieman sattumalta urheilutulojen sekä kaupallisen puolen kehittämisen helpomman hallinnoinnin kautta. Urheilutulot ovatkin monelle ihmiselle iso kysymysmerkki, sillä niiden verotus ja tulonlähteiden moninaisuus on jopa itse urheilijalle iso vonkale hahmottaa. Loppujen lopuksi yrittäjyys itsessään vaatii idean sekä rohkeutta hypätä tuntemattomaan. Kuten urheilussakin, myös yrityselämässä tärkeintä on määrätietoinen sekä periksiantamaton asenne sekä luotto omaan tekemiseen. Tietysti unohtamatta pientä ripausta onnea ja sattumaa…

Oman yrityksen perustaminen sekä sen jatkuva kehittäminen onkin lopulta ollut minulle äärimmäisen kannattava sekä arkea selkeyttävä asia! Nyt kaikki se energia, mikä meni aikaisemmin eri liittojen sekä rahastojen ja verottajan kanssa selvittelyyn kuluu oman yritystoiminnan kehittämiseen, sillä voin huoletta luottaa kirjanpidon sekä tilipäätökset omalle kirjanpitäjälleni Tonavalla. Tulonlähteiden moninaisuus ei siis ole vaihtunut mihinkään, mutta yritykseni kautta laskuttaminen sekä verotus sujuu aiempaa huomattavasti sujuvammin ja nyt pysyn itsekin kärryillä, että missä mennään. Samalla pitää myöntääkin, että Saana on Tonavan tiimistä pelastanut monet unettomat yöt omalla asiantuntijuudellaan. Erityisesti näin yksin yritystoiminnasta vastaavana, mahdollisuus kysyä sekä konsultoida asiantuntijoita on ollut kirjanpitoa vieläkin arvokkaampaa. Olenkin ”hyvä yritys” pohdinnoissani päätynyt siihen, että pelkkien liikevaihtojen vertailun sijaan käsittelisin yrittäjyyttä sujuvuuden sekä jatkuvan, innovatiivisen kehityksen kautta.

Vielä on moniakin asioita, joita en yrittäjyydestä tiedä. Isoimpana se, ettei anna kyseisen seikan haitata. Aina voi oppia uutta ja aina voi kehittyä lisää. Välillä treeneissä kulkee ja välillä ei, samoin on yrittäjyyden laita. Joskus pää lyö tyhjää eikä uusia ideoita ilmene millään. Toisaalta joskus ideoita tulee liikaa ja energiat loppuu kesken. Kuuluisaa sanontaa lainaten tässä yhteydessä: It’s not a sprint, it’s a marathon. Aion siis vastedeskin suhtautua omaan yritykseeni ja yrittäjyyteeni uteliaalla otteella, ilman turhaa vertailua muihin. Ja tärkeimpänä asiana mitä viimeisen vuoden aikana olenkin oppinut yrittäjyydestä on se, että kova työ palkitaan aina!

Jos yrittäjyys kiinnostaa ja varsinkin taloushallinta epäilyttää niin ota ihmeessä yhteyttä Tonavan asiantuntijoihin! Linkki Tonavan sivuille

-Ida

*tehty kaupallisessa yhteistyössä tilitoimisto Tonavan kanssa*